Blog

Dövme Malzemeleri Nasıl Temizlenmeli?

Dövme makinesi

Sağlıkla alakalı konular, dövme yapmaktan, öğrenmekten ya da başka bir iş ile uğraşmaktan çok daha önemli konulardan biridir ve her şeyin başı sağlıktır. Hijyenik olmayan bir ortamda yapılacak olan her iş, yaşam kalitesini düşürür ve olumsuz olarak etkiler. Özellikle dövme yapımı gibi deri altına işlenen bu tarz işler, kanla temas etmeye ve hastalıkların kan yoluyla başka kişilere bulaşmasına neden olur. Bu durum kesinlikle kabul edilecek bir durum değildir.

Özellikle kan ile bulaşan virüsler, müdahale edilmediği takdirde vücutta kalmaya devam eder ve kendilerini beklemeye alırlar. Yeni bir form bulduğu takdirde ise aktif hale geçerler. Bundan dolayı, dövme malzemesi temizleme işleminin yüzeysel değil derin yapılması, daha kapsamlı ve garanti olan yöntemlere başvurulması gerekir.

Tek Kullanımlık Malzemelerin Önemi

Tek seferlik kullan at şeklinde malzemeler kullanılmadığı takdirde, dövme yaptırmak insana sağlığını tehdit edebilir. Bu yüzden dövme malzemeleri bu konuda en önemli olan şeydir. Otoklav yöntemi ile yüksek basınç ve sıcaklık altında çalışmak, en kötü bakteri ve virüsleri dahi öldürür. Dövme makinesi dışında tercih edilen malzemelerde kolay temizlenen ve kolay sterilize edilen malzemeler olmalıdır. Dövme yapılacak olan yer ve dövme yapan kişinin işinde profesyonel olması çok önemlidir.  Her yer de kaliteli hizmet verilmez. Sağlık için mutlaka en önemli olan şey, dövme malzemelerinin sağlıklı olmasıdır. Temizlik ve hijyen bu konuda çok önemlidir.

Dövme Nedir?

Dövme, vücudun herhangi bir bölgesine uygulanan deri altına pigment işlenen, yazılar ve görsellerin yerleştirilmesidir. Derinin altına yapılan bir işlem olduğu için derinin dışı yenilenip dökülse dâhi dövme bu durumdan etkilenmez ve kalıcılığını her zaman korur.. Dövme işlemi oldukça ince uçlu iğneler yardımı ile yapılır. Bu iğneler bir dakika da çok fazla sayıda içeriye girip çıkar.

Dövme yaptırma birçok kişi tarafından merak edilir. Vücuda farklı motiflerin ve ya görsellerin işlenmesi çok eski yıllardan bu yana yapılan bir işlemdir. Bazı kişiler dövme sildirme işlemine başvurur. Bu da mümkündür. Dövme istenilen zamanda silinebilir. Dövme çeşitleri de fazladır. Geçici ya da kalıcı olarak yaptırılabilirsiniz.  Dövme yaptırmak isteyen kişilerin sayısı günden güne artış gösterir. Ancak dövme yaptırmak isteyen kişilerin karar vermeden önce bilmesi gereken bazı şeyler vardır.

Eski yıllarda bir tabu şeklinde olan dövme günümüzde birçok kişinin, kadın erkek fark etmeden, herkes tarafından yapılır. Dövmeye talep arttıkça dövme yapan kişilerin sayısında da artış olmuştur. İlk kez dövme yaptıracak kişilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunların başında da dövme yapılacak yerin seçilmesi gelir.

Dövme Yapılacak Yerin Seçilmesi

Dövme yaptırırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi, dövme yaptırdığınız yeri seçmektir. Dövme yapılacak yerin oldukça steril ve temiz olmasına dikkat edilmelidir. Buna İlave olarak seçilen malzemelerin özellikle de iğnelerin kişiye özel olup olmadığını bilmek de enfeksiyon kapma tehlikesinden dolayı faydalı olur. Dövme yaptırmadan önce önce dövme iğnelerinin yanınızda açtırmanız gerekir ve tek kullanımlık olduklarından emin olmak gerekir.

Dövmenin Rengi Nasıl Seçilir?

Dövmenin renkli olup olmaması kişinin cilt tonuna bağlı bir durumdur. Ten rengi kişiden kişiye farklılık gösteren bir durum olduğu için seçilen model renkli ise ve cildinizle uyum içinde olmayacaksa dövme ustası ile konuşularak renge karar vermek mümkündür.

 

Tercih edilen dövmenin boyutu da dövmenin estetik  görünmesini etkileyecek en önemli faktörlerden biridir. Bundan dolayı dövme yaptırırken seçilen dövme modelini bir ustaya göstererek, yaptırılacak olan alana göre boyutunu belirlemek doğru bir tercih olacaktır.

Dövme Yaptırma Yaşı Kaçtır?

Yasalar tarafından belirlenen dövme yaşı 18’dir. 18 yaşın altında olan kişilerin dövme yaptırabilmesi için ailesinden izin alması gerekmektedir. Aile izin vermiş dahi olsa vücut gelişimini tamamlanmamış bir kişiye dövme yaptırmamak gerekir.

Dövme Yaptırma Ne Kadar Sürer?

Dövme yaptırma süresi yapılacak olan modele ve alana göre değişiklik gösterir.  Bir kaç dakika da bitebilir, saatlerce de sürebilir. Ancak burada dikkat edilecek olan en önemli nokta bir seansta üç saati aşan bir çalışma olmaması gerekir. 10 gün ara ile yapılması uygun olacaktır. Alanında uzman ve deneyimli olan bir dövmeci genel de bir saat gibi bir süre de işlemi bitirir.

Yeni Dövme Bakımı Nasıl Yapılır?

Dövme bittikten sonra işlem yapılan yer bir bandaj ile kapatılır. Bu alanın en az 2 ile 5 saatten önce kesinlikle açılmaması tavsiye edilir. Dövme ustası tarafından önerilen solüsyon ile doğru bir şekilde itina ile temizlenmelidir. Daha sonra ise dövme ustası tarafından tavsiye edilen krem ince bir tabaka şeklinde uygulanmalıdır. Bir hafta boyunca önerilen şekillerde bakımı uygulanırken 1 gün boyunca sudan ve deniz ya da havuzdan uzak durmak gerekir.  Yine bir hafta güneş ışığı ve solaryumdan da kaçınmak doğru olacaktır.  Dövme yapılan alanda bir süre sonra hasar gören cilt üzerinde kabuklar oluşması normaldir ve bu kabuklarla uğraşmamak gerekir.